Herfsttips
Tijdens de herfst is het groeiseizoen bijna voorbij. De beplanting stopt met groeien en maakt alleen nog nieuwe knoppen voor het volgende voorjaar. Het gewas krijgt vaak eerst een prachtige gele, oranje of rode kleur voordat het verwelkt. Een laagstaande najaarszon kan in combinatie met deze kleuren voor spectaculaire plaatjes zorgen. Geniet van de heerlijke bladerlucht tijdens een wandeling in het bos (waar je in dit seizoen heel goed één van onze rode voertuigen kunt spotten) of maak er een wedstrijd van om zoveel mogelijk verschillende paddenstoelen te zoeken.
Wat te doen in de herfst
- Voor de laatste keer knippen en scheren van de hagen en blokvormen (als dit nog nodig is)
- Plukken van het laatste najaarsfruit
- Waar nodig opruimen van afgevallen blad, maar als het kan graag laten liggen. Het blad is belangrijk voor de ecologische fabriek en biedt schuilplaatsen aan bijvoorbeeld een egel. Verteerd blad vormt in het voorjaar weer voedingsstoffen voor planten en bomen.
- Najaarsbemesting; we remmen de groei en harden het gewas af voor de winter.
- Plantenborders aanvullen met bosstrooisel. Het stimuleert nuttig bodemleven, bevat voeding, isoleert de bodem tegen de kou, vermindert onkruid én het ziet er netjes uit.
- Het afknippen van sommige planten. Liever wachten we tot het voorjaar omdat een wintersilhouet ook mooi is en de planten dan ook de kans krijgen om uit te zaaien.
- Planten van bloembollen
- Maaien en afruimen van wilde bloemenweides
- Aanplanten en verplanten van bomen en grote heesters
- Leeg- en schoonmaken van de vogelhuizen
- Bijvoeren van de vogels, maar niet te veel!
- Doorspuiten van de drainage
- Uitschakelen, schoonmaken en winterklaar maken van de beregening
- Uitmaaien en baggeren van watergangen en waterpartijen
- Inslaan van nieuw brandhout als je dat nog niet gedaan had!
Wees stormschade voor
De herfst is het seizoen van de najaarsstormen. In deze tijd hebben we gemiddeld de meeste stormschades. Op tijd controleren en snoeien kan vervelende verrassingen voorkomen! Wij helpen je uiteraard graag met het onderhoud!
Toch liever zelf doen, maar heb je (nog) geen groene vingers? Hiervoor hebben we een oplossing. Groenwijs! Je krijgt instructies in eigen tuin van een ervaren hovenier.