Bomen rooien
We doen het liever niet, maar het komt in ons werk voor dat er ook bomen gerooid moeten worden. Denk aan situaties waarbij bomen gevaarlijk of instabiel zijn. Ook zijn er gevallen waarbij bomen op een verkeerde plek zijn aangeplant en bijvoorbeeld te dicht bij een gebouw of obstakel staan.
Bomen rooien, we doen het liever niet
Voordat we overgaan op rooien bekijken we of het mogelijk is om de boom alsnog (tot vormboom) te snoeien. Lukt dat niet, dan is verplaatsen of verwijderen de enige oplossing. Lorsheijd Groen geeft u gedegen advies over het rooien van uw bomen, beschikt over gecertificeerde vakmensen en het juiste materieel om dit veilig en gecontroleerd voor u te verzorgen.
Kapvergunning
De eerste stap bij het rooien van bomen is altijd dezelfde: onderzoek naar geldende regels op het gebied van kapverordeningen. In veel gevallen dient een kapvergunning of omgevingsvergunning te worden aangevraagd bij de gemeente. Ook voor de kap van bomen in uw eigen tuin, die u zelf geplant of geplaatst heeft! Geen leuke klus, dat aanvragen. Daarom nemen we die zorg graag uit handen. Bovendien vergroot een correcte en deskundig onderbouwde motivatie de kans op een positieve reactie op uw aanvraag.
Deskundig afbreken van bomen
Zeker bij grote bomen in stedelijke omgevingen is het verstandig om dit door een deskundige te laten doen. In het buitengebied kunnen bomen vaak vrij vallen, maar in het stedelijk gebied is er in de meeste gevallen is er weinig ruimte om te werken. Bomen staan dicht bij huizen, hangen over schuren en schuttingen. Na een foute inschatting of handeling kan grote schade ontstaan. Onze medewerkers zijn zeer goed opgeleid en hebben veel ervaring met werken onder moeilijke omstandigheden. Zo werken we regelmatig op begraafplaatsen boven grafmonumenten.
Het afbreken van bomen is zwaar en belastend werk en gebeurt waar mogelijk machinaal. Er zijn diverse soorten machines waarmee bomen veilig afgebroken kunnen worden. Waar we de boom niet machinaal kunnen bereiken wordt er klimmend gewerkt. Stukje voor stukje brengen we het hout gecontroleerd naar beneden.
Tijdens de rooiwerkzaamheden kijken we goed naar het duurzame hergebruik van het vrijgekomen hout.
Stobbefrezen
Wanneer een boom is afgezaagd, blijft er een stronk staan. We kunnen met een stobbefrees de boomstronk wegfrezen tot een diepte van 30 cm. onder maaiveld. Er kan weer mooi straatwerk overheen aangelegd worden, zonder kans dat de boom weer uitloopt!
Projecten
Herstel stormschade
Leersum & AmerongenOp 18 juni 2021 werden door een valwind binnen enkele minuten en met ongekend brute kracht vele bomen – van soms honderden jaren oud – afgeknapt en naar de grond gewerkt. Een half jaar later volgden er kort op elkaar nog 3 zware stormen. De bomen die de valwind hadden overleefd stonden vol in de wind en kregen nu nog meer te voorduren. Wat overbleef was een grote ravage. In samenwerking met Staatsbeheer hebben we een actieplan gemaakt en zijn we begonnen met het veilig stellen van de plekken waar veel recreanten komen. Het herstellen van alle stormschade kan nog wel een paar jaar duren en om het bos in de oude staat terug te krijgen is misschien nog wel 200 jaar nodig.
Zware velling met telekraan
MaaslandIn opdracht van de gemeente hebben we vier grote populieren verwijderd op de oude begraafplaats van Maasland. De oude bomen waren in aftakelingsfase en begonnen een gevaarlijke situatie op te leveren. Daarom is besloten de bomen te verwijderen. De jonge eiken die eronder staan, krijgen nu volop mogelijkheden om de leegte snel weer op te vullen.
Herstel landschapselementen
Spoorbos, DelftBij dit project hebben we een hakhoutbos wat al rond 1850 op kaarten stond en waar al jaren geen hout meer was geoogst, terug gebracht in de originele staat. Het stamhout wat hier vrij is gekomen wordt gekloofd voor de kachel (zoals het vroeger ook bedoeld was). Verder hebben we een stuk bos volledig verwijderd. Hier worden bloemen ingezaaid die diverse insecten aantrekken. Hiermee verhogen we de biodiversiteit in het gebied.